Habár a hamburger napjaink egyik legnépszerűbb étele, a történetét már kevesebben ismerik. A következő pár sorban ezt mutatnánk be nektek. :)
Már Dzsingisz Kán idején is népszerű volt a mai hamburgerhúshoz hasonlító fasírt, amelyet legtöbbször bárányhúsból készítettek majd nyereg alatt puhítottak, és csak ezt követően ették meg. Ez akkoriban külön ínyencségnek számított, a séfek később még továbbfejlesztették némi hagymakarikával és nyers tojással.
A 15. század kezdetén a vagdalt marhahús egy nagyon kedvelt finomságnak volt, amelyet általában kolbászból készítettek. Majd később 1600 környékén amikor a német kereskedelmi hajók Oroszország felé vették az irányt, visszafelé már az ún. "tatár steak" társaságában érkeztek. :)
Később (18-19. század) olyannyira elterjedt a „hamburgi steak”, hogy futótűzként terjedt Németországtól egészen New York-ig, ahol már az álló büfék állandó kínálata lett.
Érdekességként megemlíteném, hogy 1802-ben az Oxford angol szótára a hamburgi steaket sós marhahúsként definiálta (és ez már alapjaiban is hasonlított a ma ismert hamburgerre). Mint ahogy már fentebb is említettem, ezt kissé megfüstölt hagymakarikákkal díszítették, amelyet zsemledarabkával vegyítettek. A németeknél akkoriban ez egy alap ételnek számított. A szegényebb polgárok körében alacsonyabb minőségű húsból készült, amelyet regionális fűszerekkel ízesítettek.
Theodora Fitzgibbon „A nyugati világ étele – Észak-Amerika és Európa ételenciklopédia” című könyvében az olvasható, hogy már a német emigránsok is hozták magukkal a sós (és néha füstölt) marhahúst. Ez tökéletesen ideális volt a hosszú tengeri út során. Prof. Giovanni Ballarini „A hamburger és a ketchup eredete” című alkotásában pedig arról írt, hogy az európai emigránsok két kenyérszelet közé téve ették ezt a grillen elkészített húst.
További érdekességek:
- A hamburger kerek formájának kialakulása az 1800-as évekre tehető
- Sok történész szerint az első amerikai étlapot 1826-ban a New York-i Delmonico’s étterem számára készítették el, illetve ugyanitt szolgálták fel az első igazi hamburgert 1834-ben
- 1758-ban egy angol szakácskönyvben már megtalálható volt a hamburgi kolbász receptje (amihez köretként még pirítóst is ajánlottak)
- 1844-ben a „Bostoni Szakácsiskola szakácskönyve” című könyvben már szerepelt a hamburgi steak receptje
Reméljük ez a pár sor elnyerte tetszésedet, és sikerült érdekes dolgokat megtudni a közkedvelt hamburger történelméről. :)