Egy kis történelem

2018. december 07. 23:42 - NagyLaura

Habár a hamburger napjaink egyik legnépszerűbb étele, a történetét már kevesebben ismerik. A következő pár sorban ezt mutatnánk be nektek. :) 

historisssfefefg.jpg

Már Dzsingisz Kán idején is népszerű volt a mai hamburgerhúshoz hasonlító fasírt, amelyet legtöbbször bárányhúsból készítettek majd nyereg alatt puhítottak, és csak ezt követően ették meg. Ez akkoriban külön ínyencségnek számított, a séfek később még továbbfejlesztették némi hagymakarikával és nyers tojással.

A 15. század kezdetén a vagdalt marhahús egy nagyon kedvelt finomságnak volt, amelyet általában kolbászból készítettek. Majd később 1600 környékén amikor a német kereskedelmi hajók Oroszország felé vették az irányt, visszafelé már az ún. "tatár steak" társaságában érkeztek. :)

Később (18-19. század) olyannyira elterjedt a „hamburgi steak”, hogy futótűzként terjedt Németországtól egészen New York-ig, ahol már az álló büfék állandó kínálata lett.

first_steakburger.jpg

Érdekességként megemlíteném, hogy 1802-ben az Oxford angol szótára a hamburgi steaket sós marhahúsként definiálta (és ez már alapjaiban is hasonlított a ma ismert hamburgerre).  Mint ahogy már fentebb is említettem, ezt kissé megfüstölt hagymakarikákkal díszítették, amelyet zsemledarabkával vegyítettek. A németeknél akkoriban ez egy alap ételnek számított. A szegényebb polgárok körében alacsonyabb minőségű húsból készült, amelyet regionális fűszerekkel ízesítettek.

the_first_hamburger.jpg

Theodora Fitzgibbon „A nyugati világ étele – Észak-Amerika és Európa ételenciklopédia” című könyvében az olvasható, hogy már a német emigránsok is hozták magukkal a sós (és néha füstölt) marhahúst. Ez tökéletesen ideális volt a hosszú tengeri út során. Prof. Giovanni Ballarini „A hamburger és a ketchup eredete” című alkotásában pedig arról írt, hogy az európai emigránsok két kenyérszelet közé téve ették ezt a grillen elkészített húst.

További  érdekességek:

  • A hamburger kerek formájának kialakulása az 1800-as évekre tehető
  • Sok történész szerint az első amerikai étlapot 1826-ban a New York-i Delmonico’s étterem számára készítették el, illetve ugyanitt szolgálták fel az első igazi hamburgert 1834-ben
  • 1758-ban egy angol szakácskönyvben már megtalálható volt a hamburgi kolbász receptje (amihez köretként még pirítóst is ajánlottak)
  • 1844-ben a „Bostoni Szakácsiskola szakácskönyve” című könyvben már szerepelt a hamburgi steak receptje

Reméljük ez a pár sor elnyerte tetszésedet, és sikerült érdekes dolgokat megtudni a közkedvelt hamburger történelméről. :)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://hamburpest.blog.hu/api/trackback/id/tr5914455512

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása